Do góry

Napoje Przepis na:

Kwiaty czarnego bzu na lemoniadę – zużywam zimowe zapasy

Kwiaty czarnego bzu na lemoniadę – zużywam zimowe zapasy

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4666

Dodano:

Odsłon: 1455

Powoli pojawiają się świeże kwiaty czarnego bzu, ja tymczasem zużywam zeszłoroczne zapasy zrobione na zimę. Zostało tego trochę. Ostatnio rekordy popularności w naszym domu bije musująca lemoniada bzowa. Przez zimę przetrwał nie tylko zamknięty w słojach herbinessowy cordial. W plastikowych butelkach po wodzie mineralnej przechowałam również uśpione grzyby odpowiedzialne za dziką fermentację bzowych lemoniad. O przygotowaniu takiej lemoniady pisałam rok temu.

Składniki

  • 2 słoje cordialu wg Inez Herbiness, każdy o pojemności około 1 litra
  • 2 litry wody filtrowanej lub niegazowanej z butelki
  • pół szklanki syropu cukrowego (mam taki gotowiec zawsze w szafce do szybkiego dosłodzenia różnych specyfików), można po prostu d
  • 3-4 szklanki przechowanej przez zimę lemoniady z kwiatów bzu – teraz już całkowicie wytrawnej, niesmacznej i nie nadającej się d
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kwiaty czarnego bzu na lemoniadę – zużywam zimowe zapasy

Przygotowanie

  1. W ramach eksperymentu wszystkie wymienione składniki umieściłam w wielkim garnku, który nakryłam tetrą i zabezpieczyłam gumką. Zaglądałam pod ściereczkę dwa razy dziennie. Pachniało kwiatami czarnego bzu, choć tegoroczne jeszcze nie zaczęły kwitnąć.

  2. Na początku nic się nie działo, ale nie traciłam nadziei. Od czasu do czasu przemieszałam. Po trzech dniach na powierzchni mieszaniny zaczęło pojawiać się COŚ. Najpierw niewyraźne, następnego dnia przybrało postać delikatnej pianki. Hurra, udało mi się wzbudzić dziką fermentację!!!

  3. Wówczas zdecydowałam się rozlać fermentujący płyn do plastikowych butelek po wodzie mineralnej. Tak, wiem – ble i fuj, ale mam już dość sprzątania kuchni po kolejnych wybuchach.

  4. Po dwóch dniach w butelkach, odgazowywanych od czasu do czasu, lemoniada gotowa jest do picia.

  5. Żyjątka fermentacyjne przetrwały zimę zamknięte w butelkach, a teraz ożywają, by robić dla nas lemoniadę. I dostarczać probiotyków! Czy dzika fermentacja nie jest fascynująca?

  6. Po wszelkie szczegóły dotyczące powstawania musującej lemoniady zapraszam na blog. To nie jest zwyczajny przepis, to opis pewnej procedury, którą trudno opisać w prostych słowach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń