Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Herbatka z kwiatów forsycji (spóźniłam się tej wiosny, przepraszam!) to przyjemny w smaku napój, bogaty w rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko krwawych wysięków, żylaków, sińców na całym ciele czy rozszerzonych naczynek krwionośnych na twarzy. W tym roku już jest za późno, ale warto skorzystać z przepisu za rok.
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 124
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 458
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 124
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 458
Składniki
Garść kwiatów świeżych (lub suchych – poza okresem kwitnienia) należy zwilżyć spirytusem. Ja używam do tego celu spryskiwacza, co ułatwia oszczędne dozowanie alkoholu. To przecież nie ma być nalewka.
Po pięciu minutach należy zalać kwiatki 2 szklankami wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na pół godziny lub nawet dłużej (doktor Różański zaleca zaparzać herbatkę przez 40 minut).
Przecedzić, wypić w ciągu dnia małymi porcjami. Nie martw się obecnością alkoholu – ta niewielka użyta ilość odparuje z herbatki, zanim zaczniesz ją pić. Do herbatki możesz dodać miód i/lub cytrynę, ale i bez niej jest smaczna i – co najważniejsze – skuteczna.
Jeśli zechcesz przygotować zapas kwiatów na zimę – pamiętaj, by je suszyć i przechowywać w ciemności – bez dostępu światła. Maksymalna temperatura, której możesz użyć do suszenia – to 40 stopni Celsjusza.