Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wodno-alkoholowe wyciągi z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi, wzmagają diurezę, działają uspokajająco, rozkurczowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.* Przepis na nalewkę jest niezwykle prosty. Tyle, że na nalewkę też jest już za późno - wrzucam przepis do wykorzystania za rok.
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 130
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 462
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 130
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 462
Składniki
Kwiaty forsycji partiami umieszczaj w litrowym słoiku, każdą warstwę dość obficie spryskując spirytusem (pamiętaj, “obficie” to nie znaczy zalać spirytusem – używam atomizera do spryskiwania). Staraj się nie zgniatać kwiatków, na ile to możliwe.
Zakręć słoik i pozostaw kwiaty w tym stanie przez około 15 minut. Teraz już możesz dodać do słoika swój alkohol etylowy – u mnie to rozcieńczony spirytus. Maceruj przez dwa tygodnie, co 2-3 dni wstrząsając słoikiem.
Nie znalazłam informacji, czy należy ten nastaw chronić przed słońcem, ale na wszelki wypadek owinęłam słoik folią aluminiową – na pewno nie zaszkodzi. Na koniec przecedź i przefiltruj nalewkę, przechowuj w ciemnym szkle. Zażywaj 2 razy dziennie po 10 ml.