Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 788
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8780
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1294
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10392
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4703
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 788
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8780
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1294
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10392
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4703
Składniki
Polecam ten napój nierozcieńczony jak i w rożnych kompozycjach i proporcjach. Najlepsza bazą do lemonkówki jest destylat domowy- u mnie z winogron- czyli grappa.
Pokroiłam lemonki na połówki i ćwiartki, do osobnego naczynia wycisnęłam z nich sok. Z kilograma wyszło mi 600ml soku. zalałam je destylatem i poczekałam dwa tygodnie.
Po dwóch tygodniach, odlałam napój a lemonki wycisnęłam przez lniana ściereczkę. Dolałam 400 ml wody aby uzyskać 35%. Zależy co kto lubi. Napój jest bardzo wytrawny i aromatyczny. Można się nim delektować bez dodatków, jak i z napojami gazowanymi. Smacznego :)