Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 60
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 60
Składniki
Polecam ten napój nierozcieńczony jak i w rożnych kompozycjach i proporcjach. Najlepsza bazą do lemonkówki jest destylat domowy- u mnie z winogron- czyli grappa.
Pokroiłam lemonki na połówki i ćwiartki, do osobnego naczynia wycisnęłam z nich sok. Z kilograma wyszło mi 600ml soku. zalałam je destylatem i poczekałam dwa tygodnie.
Po dwóch tygodniach, odlałam napój a lemonki wycisnęłam przez lniana ściereczkę. Dolałam 400 ml wody aby uzyskać 35%. Zależy co kto lubi. Napój jest bardzo wytrawny i aromatyczny. Można się nim delektować bez dodatków, jak i z napojami gazowanymi. Smacznego :)