Do góry

Napoje Przepis na:

Likier czekoladowy.

Likier czekoladowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 798 Ocena: 15286

Dodano:

Odsłon: 6904

Likier nadaje się do kremów,lodów i do degustacji.Wyszedł bardzo gęsty i smaczny. Bardzo polecam:)

Składniki

  • czekolada gorzka 1,5 tabliczki
  • mleko skondensowane niesłodzone 450 ml
  • żółtka 6 szt.
  • 3-4 łyżki cukru ( można dać więcej likier bedzie bardziej słodki)
  • spirytus dodajemy do smaku
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Odlać 4 łyżki mleka skondensowanego do rondelka,dodać połamaną czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej.

    Żółtka zmiksować z cukrem na puch,dodawać stopniowo mleko i dalej miksować.
    Dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować.
    Na koniec dodajemy spirytus małymi porcjami by masa się nie zważyła i miksujemy.

  2. Spirytus dajemy wg.własnego uznania jak mocny chcemy likier.
    Więc trzeba próbować:)
    Likier przelać do butelek .
    Z tego przepisu wyszedł mi 1l likieru.
    Likier jest bardzo gęsty i mocny :) Ciężko go wylać z butelki, więc przed użyciem można na chwilę zanużyć butelkę w gorącej wodzie.

  3. Smacznego i Na Zdrowie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń