Do góry

Napoje Przepis na:

Likier z kukułek

Likier z kukułek

Autor:

Przepisów i artykułów: 363 Ocena: 4544

Dodano:

Odsłon: 14498

Pyszny likier do zrobienia "na ostatnią chwilę".

Składniki

  • 300 g cukierków kukułek
  • 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 litra wódki 40%
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Likier z kukułek

Przygotowanie

  1. Przygotowanie likieru jest bardzo łatwe. Należy podgrzewać cukierki w mleku skondensowanym aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Tu mała rada – lepiej i szybciej rozpuszczają się pokruszone kukułki (na przykład włożone do foliowego woreczka i potraktowane wałkiem lub młotkiem). Ja używam do tego celu Speedcooka – najpierw rozdrabniam nieco cukierki, a następnie wlewam puszkę mleka i podgrzewam wszystko.

  2. Po wystudzeniu trzeba zmieszać z wódką i rozlać do butelek. Można próbować już nazajutrz, nie zaszkodzi jednak, jeśli damy mu się przegryzać przez kilka dni. Likier kukułkowy ma jedną wadę – rozwarstwia się, ale wystarczy wstrząsnąć butelką, a połączy się bez trudu. Życzę wszystkim smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiki2159 20 września Witam, zrobiłam i wyszedł mi troche za mocny, czy można go jakoś rozcięczyć np. przed dodanie podgrzanego mleczka skondensowanego czy może to zepsuć likier?
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń