Napoje Przepis na:
Likier z kukułek

Przepisów i artykułów: 319 Ocena: 3503
Dodano: 05.01.2017
Odsłon: 13530
Składniki
- 300 g cukierków kukułek
- 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 litra wódki 40%
> 6 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Przygotowanie likieru jest bardzo łatwe. Należy podgrzewać cukierki w mleku skondensowanym aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Tu mała rada – lepiej i szybciej rozpuszczają się pokruszone kukułki (na przykład włożone do foliowego woreczka i potraktowane wałkiem lub młotkiem). Ja używam do tego celu Speedcooka – najpierw rozdrabniam nieco cukierki, a następnie wlewam puszkę mleka i podgrzewam wszystko.
-
Po wystudzeniu trzeba zmieszać z wódką i rozlać do butelek. Można próbować już nazajutrz, nie zaszkodzi jednak, jeśli damy mu się przegryzać przez kilka dni. Likier kukułkowy ma jedną wadę – rozwarstwia się, ale wystarczy wstrząsnąć butelką, a połączy się bez trudu. Życzę wszystkim smacznego!
Komentarze do przepisu (0)