Nalewkę na liściach czarnej porzeczek używa się do wzbogacania smaku nalewki z czarnej porzeczki czyli smorodinówki. Liście zrywa się wiosną kiedy zaczynają się rozwijać. Jest jedną z najsmaczniejszych nalewek, jej smak możemy już sprawdzić po 10 dniach. Prawdziwy smak jest po roku dojrzewania.
Listkówka - wytrawna nalewka na liściach porzeczki.
Składniki
- Młode liście czarnej porzeczki 15 dag (2 szklanki)
- alkohol 47% 1 litr (0,5 litra spirytusu + 0,5 litra wody)
Składniki
- Młode liście czarnej porzeczki 15 dag (2 szklanki)
- alkohol 47% 1 litr (0,5 litra spirytusu + 0,5 litra wody)

Etapy przygotowania
Zebrane liście myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, rozdrabniamy. Rozdrobnione liście wkładamy do słoika, zalewamy alkoholem, zamykamy słoik szczelnie i odstawiamy w ciepłe, ciemnie miejsce na nie więcej jak 10 dni. Musimy codziennie po kilka razy mieszać słoikiem.

Po okresie kilkudniowej maceracji nalew powinien mieć ładny kolor zielony, zlewamy go przez filtr do ciemnej butelki lub jak nie posiadamy butelki z ciemnego szkła możemy wlać do jasnej, ale odstawiamy ją w ciemne, chłodne miejsce, na minimum rok. Gotową nalewkę dodajemy do zrobionej nalewki z czarnej porzeczki 20% nalewki z liści + 80% nalewki z owocu czarnej porzeczki, mieszamy. Bardzo smaczna jest także bez dodawania do nalewki z owoców czarnej porzeczki. Na zdrowie!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (4)



Składniki
- Młode liście czarnej porzeczki 15 dag (2 szklanki)
- alkohol 47% 1 litr (0,5 litra spirytusu + 0,5 litra wody)
Zebrane liście myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, rozdrabniamy. Rozdrobnione liście wkładamy do słoika, zalewamy alkoholem, zamykamy słoik szczelnie i odstawiamy w ciepłe, ciemnie miejsce na nie więcej jak 10 dni. Musimy codziennie po kilka razy mieszać słoikiem.
Po okresie kilkudniowej maceracji nalew powinien mieć ładny kolor zielony, zlewamy go przez filtr do ciemnej butelki lub jak nie posiadamy butelki z ciemnego szkła możemy wlać do jasnej, ale odstawiamy ją w ciemne, chłodne miejsce, na minimum rok. Gotową nalewkę dodajemy do zrobionej nalewki z czarnej porzeczki 20% nalewki z liści + 80% nalewki z owocu czarnej porzeczki, mieszamy. Bardzo smaczna jest także bez dodawania do nalewki z owoców czarnej porzeczki. Na zdrowie!!!
Szacun! Fajny przepis, jak nabiorę trochę doświadczenia w kuchni, to też może zacznę takie robić :)
Przedni wyrób!
Ale smakołyk,przepyszna kaszanka:)
Wygląda smakowicie!