Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewkę na liściach czarnej porzeczek używa się do wzbogacania smaku nalewki z czarnej porzeczki czyli smorodinówki. Liście zrywa się wiosną kiedy zaczynają się rozwijać. Jest jedną z najsmaczniejszych nalewek, jej smak możemy już sprawdzić po 10 dniach. Prawdziwy smak jest po roku dojrzewania.
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 97
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 66
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 57
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 119
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19671
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 97
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 66
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 57
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 119
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19671
Składniki
Zebrane liście myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, rozdrabniamy. Rozdrobnione liście wkładamy do słoika, zalewamy alkoholem, zamykamy słoik szczelnie i odstawiamy w ciepłe, ciemnie miejsce na nie więcej jak 10 dni. Musimy codziennie po kilka razy mieszać słoikiem.
Po okresie kilkudniowej maceracji nalew powinien mieć ładny kolor zielony, zlewamy go przez filtr do ciemnej butelki lub jak nie posiadamy butelki z ciemnego szkła możemy wlać do jasnej, ale odstawiamy ją w ciemne, chłodne miejsce, na minimum rok. Gotową nalewkę dodajemy do zrobionej nalewki z czarnej porzeczki 20% nalewki z liści + 80% nalewki z owocu czarnej porzeczki, mieszamy. Bardzo smaczna jest także bez dodawania do nalewki z owoców czarnej porzeczki. Na zdrowie!!!