Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewkę na liściach czarnej porzeczek używa się do wzbogacania smaku nalewki z czarnej porzeczki czyli smorodinówki. Liście zrywa się wiosną kiedy zaczynają się rozwijać. Jest jedną z najsmaczniejszych nalewek, jej smak możemy już sprawdzić po 10 dniach. Prawdziwy smak jest po roku dojrzewania.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 924
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4555
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1175
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 527
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 924
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4555
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1175
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 527
Składniki
Zebrane liście myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, rozdrabniamy. Rozdrobnione liście wkładamy do słoika, zalewamy alkoholem, zamykamy słoik szczelnie i odstawiamy w ciepłe, ciemnie miejsce na nie więcej jak 10 dni. Musimy codziennie po kilka razy mieszać słoikiem.
Po okresie kilkudniowej maceracji nalew powinien mieć ładny kolor zielony, zlewamy go przez filtr do ciemnej butelki lub jak nie posiadamy butelki z ciemnego szkła możemy wlać do jasnej, ale odstawiamy ją w ciemne, chłodne miejsce, na minimum rok. Gotową nalewkę dodajemy do zrobionej nalewki z czarnej porzeczki 20% nalewki z liści + 80% nalewki z owocu czarnej porzeczki, mieszamy. Bardzo smaczna jest także bez dodawania do nalewki z owoców czarnej porzeczki. Na zdrowie!!!