Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser kawowo-bananowy. Gęsty, zimny, idealny na ciepłe lato. Można do niego wykorzystać bardzo dojrzałe banany - im słodsze tym lepsze!
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 593
Granat świetnie komponuje się z sałatami.
Odsłon: 59
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 49
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 593
Granat świetnie komponuje się z sałatami.
Odsłon: 59
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 49
Składniki
Banana kroimy w plasterki i mrozimy. Im bardziej dojrzały, tym kawa będzie słodsza. Kawę zalewamy małą ilością wody, ok 50ml. Odstawiamy do ostygnięcia. Można oczywiście użyć kawy parzonej (bez fusów) lub espresso. Mrożonego banana miksujemy z zimnym mlekiem i kawą. Dosładzamy do smaku. Wewnętrzne ścianki szklanek polewamy gęstym syropem - u mnie karmelowym, ale świetnie sprawdzi się też czekoladowy. Wlewamy kawę. Dekorujemy odrobiną kakao. Podajemy od razu.