Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka bananowa
Nalewka z dziurawca to wyjątkowy produkt, który ma wiele zastosowań prozdrowo...
Odsłon: 388
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 477
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 216
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 373
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3602
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 3884
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 477
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 216
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 373
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3602
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 3884
Składniki
Banany obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do słoja. Najlepsze będą dojrzała banany z ciemnymi plamami na skórce.
Zalewamy sspirytusem o mocy 60-70% do momentu przykrycia owoców.
Macerujemy około 3 tygodni. Owoce w tym czasie sczernieją, ale to nie szkodzi.
Dodajemy rum i macerujemy jeszcze przynajmniej tydzień.
Odrzucamy owoce i wlewamy zimną, przegotowaną wodę do uzyskania 40-45% mocy - w zależności od upodobań. Jeśli użyliśmy spirytusu 70% i rumu 40% to ilość wody wyniesie około 350ml. Mimo to warto dodawać ją partiami i sprawdzać organoleptycznie moc nalewki. Nalewki raczej nie powinno być potrzeby dosładzać, ale zależy to od "dojrzałości" użytych bananów. Jeśli preferujemy słodszą to do dosładzania polecam użyć np łyżki miodu zamiast cukru.
Całość przepuszczamy przez worek filtracyjny.
Jeśli po dodaniu wody nalewka zmętniała to wystarczy odczekać około miesiąc pozostawiając ją w słoju po czym jeszcze raz przefiltrować przed przelaniem do butelek. Osad pozostanie na ściankach. Dodatkowo, jeśli używamy wody butelkowanej zamiast gotowanej, to wybierzmy taką o niskiej zawartości składników mineralnych.
Przepisy Napoje
Napoje
Porterówka na miodzie
Napoje
Grenadyna – syrop z granatów DIY
Napoje
Domowa Smakowa woda
Napoje
Koktajl bananowy z płatkami owsianymi
Porterówka na miodzie
Zima na całego, więc to chyba dobry moment, żeby sięgnąć po przedwojenny prze...
Odsłon: 83
Grenadyna – syrop z granatów DIY
Jest karnawał i miałam ochotę na drinka Tequila sunrise, do przygotowania któ...
Odsłon: 164