Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 274
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1370
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4259
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 274
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1370
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4259
Składniki
Banany obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do słoja. Najlepsze będą dojrzała banany z ciemnymi plamami na skórce.
Zalewamy sspirytusem o mocy 60-70% do momentu przykrycia owoców.
Macerujemy około 3 tygodni. Owoce w tym czasie sczernieją, ale to nie szkodzi.
Dodajemy rum i macerujemy jeszcze przynajmniej tydzień.
Odrzucamy owoce i wlewamy zimną, przegotowaną wodę do uzyskania 40-45% mocy - w zależności od upodobań. Jeśli użyliśmy spirytusu 70% i rumu 40% to ilość wody wyniesie około 350ml. Mimo to warto dodawać ją partiami i sprawdzać organoleptycznie moc nalewki. Nalewki raczej nie powinno być potrzeby dosładzać, ale zależy to od "dojrzałości" użytych bananów. Jeśli preferujemy słodszą to do dosładzania polecam użyć np łyżki miodu zamiast cukru.
Całość przepuszczamy przez worek filtracyjny.
Jeśli po dodaniu wody nalewka zmętniała to wystarczy odczekać około miesiąc pozostawiając ją w słoju po czym jeszcze raz przefiltrować przed przelaniem do butelek. Osad pozostanie na ściankach. Dodatkowo, jeśli używamy wody butelkowanej zamiast gotowanej, to wybierzmy taką o niskiej zawartości składników mineralnych.