Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Legendarna nalewka farmaceutów ma bardzo charakterystyczny smak. Tu łączy się mleko i cytryna, przełamane alkoholem oraz cukrem.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 278
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1380
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4275
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 278
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1380
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4275
Składniki
Zacznij od przygotowania owoców. Cytryny dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wyszoruj. Obierz je ze skórki i pozbądź się białej skórki od wewnątrz. Owoce powinny być oczyszczone i mieć jak najmniej białych części. Z jednej cytryny zostaw skórkę, przyda się później.
Pokrój cytryny na plasterki i pozbądź się z nich pestek. Przełóż je do dużego słoja, a następnie zasyp je cukrem.
Lekko ugnieć owoce i wymieszaj, aby dokładnie połączyły się ze słodkim cukrem. Wsyp skórkę z cytryny pokrojoną na drobne kawałki. Jeśli używasz goździków, rozprowadź je w moździerzu na drobny pył. Dodaj go też do słoików, gdzie są cytryny. Zalej owoce mlekiem i spirytusem. Odstaw tak przygotowaną mieszankę w chłodne miejsce na kilka tygodni. W tym czasie co jakiś czas potrząśnij naczyniem.
Po 4-5 tygodniach przyszedł czas na filtrowanie, np. za pomocą gazy lub bibuły. Możesz też użyć papierowego filtra do kawy. Napój powinien być klarowny, jasny i delikatny. Przelej teraz nalewkę farmaceuty do butelek. Możesz spożywać ją od razu, ale lepszy smak uzyskasz, kiedy odłożysz ją jeszcze w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.