Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Legendarna nalewka farmaceutów ma bardzo charakterystyczny smak. Tu łączy się mleko i cytryna, przełamane alkoholem oraz cukrem.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11830
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11830
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
Zacznij od przygotowania owoców. Cytryny dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wyszoruj. Obierz je ze skórki i pozbądź się białej skórki od wewnątrz. Owoce powinny być oczyszczone i mieć jak najmniej białych części. Z jednej cytryny zostaw skórkę, przyda się później.
Pokrój cytryny na plasterki i pozbądź się z nich pestek. Przełóż je do dużego słoja, a następnie zasyp je cukrem.
Lekko ugnieć owoce i wymieszaj, aby dokładnie połączyły się ze słodkim cukrem. Wsyp skórkę z cytryny pokrojoną na drobne kawałki. Jeśli używasz goździków, rozprowadź je w moździerzu na drobny pył. Dodaj go też do słoików, gdzie są cytryny. Zalej owoce mlekiem i spirytusem. Odstaw tak przygotowaną mieszankę w chłodne miejsce na kilka tygodni. W tym czasie co jakiś czas potrząśnij naczyniem.
Po 4-5 tygodniach przyszedł czas na filtrowanie, np. za pomocą gazy lub bibuły. Możesz też użyć papierowego filtra do kawy. Napój powinien być klarowny, jasny i delikatny. Przelej teraz nalewkę farmaceuty do butelek. Możesz spożywać ją od razu, ale lepszy smak uzyskasz, kiedy odłożysz ją jeszcze w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.