Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z polskich jabłek. Doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru tych pysznych, soczystych owoców w kuchni. W tym przepisie postanowiliśmy wzbogacić smak trunku o dodatek aromatycznych przypraw.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 380
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15230
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3131
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 380
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15230
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3131
Składniki
Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy cukier, przekrojoną łaskę wanilii, goździki i cynamon. Syrop gotujemy przez około 7 minut na wolnym ogniu. Następnie odstawiamy go do wystudzenia.
Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy na ósemki. Kawałki owoców przekładamy do dużego słoja i zalewamy przestudzonym syropem oraz spirytusem. Słój zakręcamy i odstawiamy na około 6 tygodni. Od czasu do czasu potrząsamy słojem, żeby wszystkie smaki odpowiednio się przegryzły.
Po upływie 6 tygodni filtrujemy nalewkę przez gazę. Do gotowej nalewki dodajemy sok z cytryny. Nalewkę zlewamy do butelek. Trunek najlepiej próbować po upływie kilku miesięcy.