Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z polskich jabłek. Doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru tych pysznych, soczystych owoców w kuchni. W tym przepisie postanowiliśmy wzbogacić smak trunku o dodatek aromatycznych przypraw.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3118
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 585
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3687
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 260
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 399
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3118
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 585
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3687
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 260
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 399
Składniki
Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy cukier, przekrojoną łaskę wanilii, goździki i cynamon. Syrop gotujemy przez około 7 minut na wolnym ogniu. Następnie odstawiamy go do wystudzenia.
Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy na ósemki. Kawałki owoców przekładamy do dużego słoja i zalewamy przestudzonym syropem oraz spirytusem. Słój zakręcamy i odstawiamy na około 6 tygodni. Od czasu do czasu potrząsamy słojem, żeby wszystkie smaki odpowiednio się przegryzły.
Po upływie 6 tygodni filtrujemy nalewkę przez gazę. Do gotowej nalewki dodajemy sok z cytryny. Nalewkę zlewamy do butelek. Trunek najlepiej próbować po upływie kilku miesięcy.