Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo esencjonalna, zdrowotna, smaczna nalewka. Owoce zawierają dużo witamin z grupy B, cukry proste, sole mineralne, pektyny i bardzo cenny kwas foliowy.
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 53
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 92
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3484
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 53
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 92
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3484
Składniki
Generalnie pierwszy raz powinno się zrobić tą nalewkę bez przypraw. Zalewamy 1,5 kg ałyczy przekrojonej (dzikiej śliwy) 0,5 l alkoholu 70%. Odstawiamy w suche, zaciemnione miejsce na okres ok. 3 miesięcy. Po około trzech miesiącach zlewamy płyn i zasypujemy owoce cukrem ok. 250 g. Jak cukier się rozpuści, (pomagamy codziennym wstrząsaniem słoja), zlewamy syrop i łączymy z poprzednio zlanym płynem. Zalewamy jeszcze raz ok 1l wody (lub wódki ok. 30%) i wypłukujemy cukier codziennie wstrząsając słojem, przez kilka dni. Zlewamy płyn, łączymy z poprzednim i odstawiamy na kilka miesięcy. W międzyczasie zlewamy nalewkę znad osadu i w razie potrzeby filtrujemy. Uwagi: Przyprawy które można dodać pojedynczo lub mniejsze ilości w zestawie obcjonalnie: 2 ziarna kardamonu, kora cynamonu, kawałek świeżego imbiru, 2 goździki. Ja robię bez żadnych dodatków przypraw. Każdy musi sam zdecydować co lepiej smakuje.