Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo esencjonalna, zdrowotna, smaczna nalewka. Owoce zawierają dużo witamin z grupy B, cukry proste, sole mineralne, pektyny i bardzo cenny kwas foliowy.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15464
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4638
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 316
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2769
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5007
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15464
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4638
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 316
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2769
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5007
Składniki
Generalnie pierwszy raz powinno się zrobić tą nalewkę bez przypraw. Zalewamy 1,5 kg ałyczy przekrojonej (dzikiej śliwy) 0,5 l alkoholu 70%. Odstawiamy w suche, zaciemnione miejsce na okres ok. 3 miesięcy. Po około trzech miesiącach zlewamy płyn i zasypujemy owoce cukrem ok. 250 g. Jak cukier się rozpuści, (pomagamy codziennym wstrząsaniem słoja), zlewamy syrop i łączymy z poprzednio zlanym płynem. Zalewamy jeszcze raz ok 1l wody (lub wódki ok. 30%) i wypłukujemy cukier codziennie wstrząsając słojem, przez kilka dni. Zlewamy płyn, łączymy z poprzednim i odstawiamy na kilka miesięcy. W międzyczasie zlewamy nalewkę znad osadu i w razie potrzeby filtrujemy. Uwagi: Przyprawy które można dodać pojedynczo lub mniejsze ilości w zestawie obcjonalnie: 2 ziarna kardamonu, kora cynamonu, kawałek świeżego imbiru, 2 goździki. Ja robię bez żadnych dodatków przypraw. Każdy musi sam zdecydować co lepiej smakuje.