Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewki z aronii robi się na wiele sposobów, ja zrobiłam według mojego przepisu z liśćmi z cytrynowego drzewka, nalewka jest smaczna, w każdym kolejnym roku staje się przepyszna. Polecam cierpliwie czekać :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 370
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21869
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 370
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21869
Składniki
Liście z drzewa cytrynowego zaparzamy w 600 ml wody, w tej ostudzonej wodzie rozcieńczamy spirytus.
Owoce aronii myjemy, osuszamy na durszlaku.
Wsypujemy do 3 litrowego słoja, dodajemy sparzone liście z drzewa cytrynowego (pogniecione,rozdarte na kawałki), wanilię, korę cynamonową, kardamon i zalewamy alkoholem, tak żeby owoce były przykryte alkoholem, zakręcamy szczelnie słój. Mieszamy i odstawiamy na pół roku do maceracji. Musimy co jakiś czas mieszać słojem.
Po okresie maceracji zlewamy nalew a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwa tygodnie aż cukier się rozpuści i wyciągnie jeszcze sok z alkoholem z owocu. Kilka razy dziennie powinniśmy mieszać słojem w celu szybszego rozpuszczenia się cukru. Powstały syrop wyciągnie z owocu jeszcze sporo zdrowych składników. Po 14 dniach zlewamy nalew słodki i mieszamy z nalewem wytrawnym, wcześniej zlanym. Wlewamy do 3 litrowego słoja, szczelnie zamykamy i czekamy aż nalewka nam się sklaruje. Sklarowaną nalewkę ostrożnie zlewamy przez kilka warstw gazy, tak żeby uważać na osad który osiadł na dnie. Zlaną nalewkę rozlewamy do butelek, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy do dojrzewania. Po tym okresie możemy już się nią delektować, ale im dłużej stoi tym jest dużo więcej smaczniejsza.