Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka na owocach aronii.

Nalewka na owocach aronii.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1472 Ocena: 19362

Dodano:

Odsłon: 13820

Nalewki z aronii robi się na wiele sposobów, ja zrobiłam według mojego przepisu z liśćmi z cytrynowego drzewka, nalewka jest smaczna, w każdym kolejnym roku staje się przepyszna. Polecam cierpliwie czekać :)

Składniki

  • owoce aronii 1,5 kg
  • spirytus 1 litr
  • woda zimna przegotowana 600 ml
  • cukier 40 - 50 dag
  • liście z drzewa cytrynowego 50 szt. dużych liści
  • kora cynamonowa 1 kawałek
  • wanilia 1 laska
  • kardamon kilka koszyczków
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Liście z drzewa cytrynowego zaparzamy w 600 ml wody, w tej ostudzonej wodzie rozcieńczamy spirytus.

  2. Owoce aronii myjemy, osuszamy na durszlaku.

  3. Wsypujemy do 3 litrowego słoja, dodajemy sparzone liście z drzewa cytrynowego (pogniecione,rozdarte na kawałki), wanilię, korę cynamonową, kardamon i zalewamy alkoholem, tak żeby owoce były przykryte alkoholem, zakręcamy szczelnie słój. Mieszamy i odstawiamy na pół roku do maceracji. Musimy co jakiś czas mieszać słojem.

  4. Po okresie maceracji zlewamy nalew a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwa tygodnie aż cukier się rozpuści i wyciągnie jeszcze sok z alkoholem z owocu. Kilka razy dziennie powinniśmy mieszać słojem w celu szybszego rozpuszczenia się cukru. Powstały syrop wyciągnie z owocu jeszcze sporo zdrowych składników. Po 14 dniach zlewamy nalew słodki i mieszamy z nalewem wytrawnym, wcześniej zlanym. Wlewamy do 3 litrowego słoja, szczelnie zamykamy i czekamy aż nalewka nam się sklaruje. Sklarowaną nalewkę ostrożnie zlewamy przez kilka warstw gazy, tak żeby uważać na osad który osiadł na dnie. Zlaną nalewkę rozlewamy do butelek, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy do dojrzewania. Po tym okresie możemy już się nią delektować, ale im dłużej stoi tym jest dużo więcej smaczniejsza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 26 sierpnia 2017 trzeba być naprawdę cierpliwym,żeby dotrwać rok do degustacji :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń