Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka na owocach białej porzeczki, super bukiet i smak. Polecam :) Im starsza tym lepsza. Do picia podajemy schłodzoną.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 46
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31206
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 383
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1477
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 46
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31206
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 383
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1477
Składniki
Wymyte owoce umieszczamy w 3 litrowym słoju.
Zalewamy alkoholem. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy na 8 tygodni do maceracji. Od czasu do czasu musimy zamieszać słojem. Po upływie 8 tygodni zlewamy wytrawny nalew, owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie. Codziennie mieszamy słojem żeby rozpuścił się całkowicie cukier. Po upływie 14 dni zlewamy nalew słodki przez kilka warstw gazy, odciskamy nalew z owoców. Łączymy nalew wytrawny, wcześniej zlany z nalewem słodkim. Nalewkę wlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce. Po 6 miesiącach nalewka sklaruje się,musimy delikatnie zlać ją z butelek, nie naruszając osadu jaki powstał na dnie butelek. Ja podczas dłuższego dojrzewania kilka razy zlewam delikatnie nalewkę, gdyż po jakimś czasie ponownie troszkę osadu powstanie. Nalewka jest najsmaczniejsza minimum po roku dojrzewania, podana schłodzona.