Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewkę można przygotować zarówno z czereśni z pestkami jak i drylowanych. Może być wytrawna lub słodka.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1404
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 389
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1404
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 389
Składniki
Umyte czereśnie nacinamy i wsypujemy do słoja, dodajemy goździki, korę cynamonu i sok z cytryny. Wszystko zalewamy alkoholem, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 tygodnie(z pestkami na 4 tygodnie, drylowane na 8 tygodni) w pokojowej temperaturze, co kilka dni mieszamy słojem. Po czasie maceracji zlewamy nalewkę. Pozostałe w słoju owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i ponownie odstawiamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Łączymy dwa nalewy, wytrawny i słodki, filtrujemy po kilku dniach i zlewamy do butli dodajemy kardamon 20 ziaren, szczelnie korkujemy. Nalewkę z czereśni przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smacznego !!!