Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to kolejny mój sposób na pyszną nalewkę z rabarbaru.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54186
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 530
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5513
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54186
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 530
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5513
 
         
         
                Składniki
Rabarbar dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na 2 cm. kawałki, wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Po 6 tygodniach zlewamy nalew wytrawny, a rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie żeby cukier wyciągnął jeszcze alkohol i sok z rabarbaru. Co kilka dni potrząsamy (mieszamy) słojem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po dwóch tygodniach zlewamy nalew słodki i łączymy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym.
Nalewkę wlewamy do słoja lub do butelek i odstawiamy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym okresie, możemy dopiero cieszyć się smakiem nalewki, ale im dłużej stoi tym jest smaczniejsza.
Pijemy lekko schłodzoną. Na zdrowie !!!