Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to kolejny mój sposób na pyszną nalewkę z rabarbaru.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14117
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1633
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16087
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6472
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14117
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1633
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16087
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6472
Składniki
Rabarbar dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na 2 cm. kawałki, wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Po 6 tygodniach zlewamy nalew wytrawny, a rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie żeby cukier wyciągnął jeszcze alkohol i sok z rabarbaru. Co kilka dni potrząsamy (mieszamy) słojem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po dwóch tygodniach zlewamy nalew słodki i łączymy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym.
Nalewkę wlewamy do słoja lub do butelek i odstawiamy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym okresie, możemy dopiero cieszyć się smakiem nalewki, ale im dłużej stoi tym jest smaczniejsza.
Pijemy lekko schłodzoną. Na zdrowie !!!