Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, może jak dla mnie to najsmaczniejsza nalewka jest właśnie ze śliwek węgierek, polecam :)
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3286
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1290
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1804
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 585
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3286
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1290
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1804
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 585
Składniki
1. Umyte, wydrylowane z pestek śliwki wkładamy do 5 litrowego słoja, dodajemy goździki, korę cynamonową, rodzynki, zalewamy alkoholem, zamykamy szczelnie słój i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 6 tygodni do maceracji.
2. Po upływie 6 tygodni zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, codziennie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
3. Po upływie 2 tygodni zlewamy nalew słodki i mieszamy z nalewem wytrawnym. Filtrujemy nalewkę przez gęstą gazę i przelewamy do butelek. Odstawiamy szczelnie zamknięte butelki w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące. Smacznego!!!