Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka poziomkowa, wytrawna.

Nalewka poziomkowa, wytrawna.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1630 Ocena: 23728

Dodano:

Odsłon: 1036

Nalewka poziomkowa ma doskonały smak i aromat. Prawdziwy rarytas wśród nalewek.

Składniki

  • poziomki leśne 1 litr
  • spirytus 60% 750 ml (pół litra spirytusu 95% + 250 ml wody)
  • woda przegotowana 750 ml
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Nalewka poziomkowa, wytrawna.

Przygotowanie

  1. Przebrane świeże poziomki umieszczamy w słoju (nie myjemy poziomek). Zalewamy poziomki spirytusem ponad owoce. Odstawiamy w ciepłe, ocienione miejsce na dwa dni. Po dwóch dniach zlewamy, filtrując przez bibułę filtracyjną. Odmierzamy ilość nalewki i taką samą ilością przegotowanej, ciepłej wody, zalewamy owoce ponad ich poziom. Pozostawiamy na dwa dni. Po dwóch dniach zlewamy, filtrujemy. Wlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na 6 miesięcy.

    Na zdrowie !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń