Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka słony karmel to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników bardzo słodkich alkoholi, aksamitnych w smaku i na języku. Dodatek tej odrobiny soli całkowicie zmienia smak karmelu i sprawia, że słodycz jest delikatnie przełamana. Taka nalewka świetnie sprawdzi się do poczęstunku gości po kolacji wigilijnej, jako prezent świąteczny czy też sposób na rozgrzanie zmarzniętych nóg po jesiennym spacerze.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19842
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 484
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6894
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242832
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19842
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 484
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6894
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242832
Składniki
Do dużego garnka wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj je na małym ogniu, cały czas mieszając. Mieszanka powinna stać się brązowa po ok. 6-10 minutach gotowania. Garnek zdejmij szybko z ognia i natychmiast wlej mleko kondensowane, by rozrzedzić karmel i obniżyć jego temperaturę. Cały czas mieszaj.
Karmel posól. Mieszaj do czasu, aż będzie to możliwe, a karmel całkowicie nie zastygnie. Następnie wlej wódkę i wymieszaj całość, najlepiej trzepaczką, aż całość będzie gładka i bez grudek. Następnie dodaj spirytus i krótko przemieszaj. Nalewkę słony karmel przelej do butelek. Przechowuj je w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.