Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka sosnowa zamienia klasyczny, nudny alkohol w wyjątkowy produkt, który charakteryzuje się głębokim i aromatycznym smakiem. Jest znacznie delikatniejszy, a to dzięki dołożeniu skórki pomarańczowej i liścia porzeczki. Użycie nasion sosnowych daje pięknego, brązowego koloru. Proces przyrządzenia nalewki jest bardzo prosty i choć na pierwszą degustację trzeba trochę poczekać, to warto skosztować tej propozycji. W małych ilościach świetnie sprawdzi się jako lekarstwo na przeziębienia czy grypę. W większych ilościach zmniejsza nieprzyjemne dolegliwości nadmiernego spożycia alkoholu.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104212
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2028
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5896
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5895
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104212
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2028
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5896
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5895
Składniki
Orzeszki sosnowe przełóż do metalowego garnuszka. Zalej je wrzącą wodą i pozostaw na ok. 5 minut. Następnie odcedź. Powtórz procedurę 3 razy.
Orzechy, cukier, skórkę pomarańczową, wanilię i liść porzeczki przełóż do dużego słoika. Zalej wszystko alkoholem i dobrze wymieszaj.
Słoik zakręć i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 10 dni. Potrząsaj słoikiem co drugi dzień. Po 10 dniach odcedź nalewkę sosnową przez gazę i przelej do butelek. Odstaw na jeszcze 3-4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia, ale najlepiej smakuje dopiero po roku leżakowania.