Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka sosnowa zamienia klasyczny, nudny alkohol w wyjątkowy produkt, który charakteryzuje się głębokim i aromatycznym smakiem. Jest znacznie delikatniejszy, a to dzięki dołożeniu skórki pomarańczowej i liścia porzeczki. Użycie nasion sosnowych daje pięknego, brązowego koloru. Proces przyrządzenia nalewki jest bardzo prosty i choć na pierwszą degustację trzeba trochę poczekać, to warto skosztować tej propozycji. W małych ilościach świetnie sprawdzi się jako lekarstwo na przeziębienia czy grypę. W większych ilościach zmniejsza nieprzyjemne dolegliwości nadmiernego spożycia alkoholu.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 188
Polecam.
Odsłon: 893
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 194
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9303
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 188
Polecam.
Odsłon: 893
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 194
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9303
Składniki
Orzeszki sosnowe przełóż do metalowego garnuszka. Zalej je wrzącą wodą i pozostaw na ok. 5 minut. Następnie odcedź. Powtórz procedurę 3 razy.
Orzechy, cukier, skórkę pomarańczową, wanilię i liść porzeczki przełóż do dużego słoika. Zalej wszystko alkoholem i dobrze wymieszaj.
Słoik zakręć i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 10 dni. Potrząsaj słoikiem co drugi dzień. Po 10 dniach odcedź nalewkę sosnową przez gazę i przelej do butelek. Odstaw na jeszcze 3-4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia, ale najlepiej smakuje dopiero po roku leżakowania.