Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka sosnowa zamienia klasyczny, nudny alkohol w wyjątkowy produkt, który charakteryzuje się głębokim i aromatycznym smakiem. Jest znacznie delikatniejszy, a to dzięki dołożeniu skórki pomarańczowej i liścia porzeczki. Użycie nasion sosnowych daje pięknego, brązowego koloru. Proces przyrządzenia nalewki jest bardzo prosty i choć na pierwszą degustację trzeba trochę poczekać, to warto skosztować tej propozycji. W małych ilościach świetnie sprawdzi się jako lekarstwo na przeziębienia czy grypę. W większych ilościach zmniejsza nieprzyjemne dolegliwości nadmiernego spożycia alkoholu.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 554
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11284
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13485
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2741
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 554
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11284
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13485
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2741
Składniki
Orzeszki sosnowe przełóż do metalowego garnuszka. Zalej je wrzącą wodą i pozostaw na ok. 5 minut. Następnie odcedź. Powtórz procedurę 3 razy.
Orzechy, cukier, skórkę pomarańczową, wanilię i liść porzeczki przełóż do dużego słoika. Zalej wszystko alkoholem i dobrze wymieszaj.
Słoik zakręć i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 10 dni. Potrząsaj słoikiem co drugi dzień. Po 10 dniach odcedź nalewkę sosnową przez gazę i przelej do butelek. Odstaw na jeszcze 3-4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia, ale najlepiej smakuje dopiero po roku leżakowania.