Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna nalewka na owocach aronii z liśćmi z cytrynowego drzewka.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 495
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 10143
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13461
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2721
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 495
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 10143
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13461
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2721
Składniki
Wymyte i obrane owoce aronii mrozimy kilka dni. Zamrożone owoce wkładamy do garnka 6-7 litrowego, wymyte liście z cytrynowego drzewka, korę cynamonu, laskę wanilii, pokrojony w plasterki korzeń imbiru, starte skórki z wymytych limonek i wyciśnięty z nich sok, oraz sok z cytryny. Wsypujemy szklankę cukru, zalewamy 5 szklankami wody i gotujemy 30 minut od momentu zagotowania. Studzimy i wszystko i oddzielamy od owoców przelewając przez gazę lub pieluchę tetrową. Odcedzony sok z aronii zalewamy alkoholem, mieszamy i wlewamy do 5 litrowego słoja. Odstawiamy na 2 miesiące. Po 2 miesiącach przelewamy przez kilku warstwową gazę i rozlewamy do butelek. Wynosimy do chłodnej piwnicy i zapomnijmy o niej przynajmniej na rok. Owoce pozostałe po gotowaniu zalałem alkoholem 60% na 4 tygodnie. Po 4 tygodniach zlałem i zmieszałem nalew z wcześniejszym nalewem. Wyszła bardzo smaczna nalewka. Owoce zużyłem do ciasta, bułek.
Na zdrowie !!!