Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prozdrowotna nalewka z głogu. Lista korzyści wynikających z jej stosowania jest naprawdę długa. Wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na pracę jelit, pomaga na problemy z bezsennością oraz w rozładowaniu napięcia i stresu. Można ją stosować również na bóle menstruacyjne oraz infekcje dróg moczowych. Co więcej, doskonale radzi sobie z objawami chorób serca. Warto spożywać ją regularnie
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38022
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 389
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 152
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9236
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38022
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 389
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 152
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9236
Składniki
Owoce głogu myjemy, osuszamy. Następnie przekładamy je do dużego słoja. Dodajemy spirytus i szklankę wody. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na około 4 tygodnie.
Po tym czasie słój odkręcamy. Płyn z owoców przelewamy do osobnego naczynia. Owoce przekładamy do garna i dodajemy do nich szklankę wody, cukier i przyprawy. Całość zagotowujemy, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzony płyn z owocami głogu i przyprawami przecedzamy przez sito, następnie przelewamy przez gazę i łączymy z wcześniej odlanym płynem na bazie spirytusu.
Nalewkę odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w chłodne miejsce, tak aby smaki odpowiednio się przegryzły. Po tym czasie filtrujemy nalewkę i przelewamy do czystych butelek. Tak przygotowana nalewka z głogu jest gotowa do spożycia.