Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prozdrowotna nalewka z głogu. Lista korzyści wynikających z jej stosowania jest naprawdę długa. Wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na pracę jelit, pomaga na problemy z bezsennością oraz w rozładowaniu napięcia i stresu. Można ją stosować również na bóle menstruacyjne oraz infekcje dróg moczowych. Co więcej, doskonale radzi sobie z objawami chorób serca. Warto spożywać ją regularnie
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5373
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 413
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5373
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 413
Składniki
Owoce głogu myjemy, osuszamy. Następnie przekładamy je do dużego słoja. Dodajemy spirytus i szklankę wody. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na około 4 tygodnie.
Po tym czasie słój odkręcamy. Płyn z owoców przelewamy do osobnego naczynia. Owoce przekładamy do garna i dodajemy do nich szklankę wody, cukier i przyprawy. Całość zagotowujemy, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzony płyn z owocami głogu i przyprawami przecedzamy przez sito, następnie przelewamy przez gazę i łączymy z wcześniej odlanym płynem na bazie spirytusu.
Nalewkę odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w chłodne miejsce, tak aby smaki odpowiednio się przegryzły. Po tym czasie filtrujemy nalewkę i przelewamy do czystych butelek. Tak przygotowana nalewka z głogu jest gotowa do spożycia.