Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarzębina to bomba witaminowa. Domowa nalewka z owoców jarzębiny to rozgrzewający trunek na zimowe wieczory. Odznacza się wieloma cennymi dla organizmu właściwościami, zawartymi w czerwonych owocach jarzębiny.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1166
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 130
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 447
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1166
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 130
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 447
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Składniki
Owoce z jarzębiny sparzamy na sicie wrzątkiem i osuszamy. Można również przemrozić w zamrażarce przez 3 dni, efekt jest ten sam co sparzenie. Nie ma dominującej goryczki. Zasypujemy w słoju cukrem, dodajemy sok z cytryny i zalewamy spirytusem rozcieńczonym z wodą do 70%. Przechowujemy w ciepłym miejscu przez 3 tygodnie. Zlewamy płyn, odciskamy do niego sok z owoców. Przefiltrowujemy, rozcieńczamy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 4-6 miesięcy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Zaletą każdej nalewki jest jej długie leżakowanie.