Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarzębina to bomba witaminowa. Domowa nalewka z owoców jarzębiny to rozgrzewający trunek na zimowe wieczory. Odznacza się wieloma cennymi dla organizmu właściwościami, zawartymi w czerwonych owocach jarzębiny.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 890
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22978
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15398
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 890
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22978
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15398
Składniki
Owoce z jarzębiny sparzamy na sicie wrzątkiem i osuszamy. Można również przemrozić w zamrażarce przez 3 dni, efekt jest ten sam co sparzenie. Nie ma dominującej goryczki. Zasypujemy w słoju cukrem, dodajemy sok z cytryny i zalewamy spirytusem rozcieńczonym z wodą do 70%. Przechowujemy w ciepłym miejscu przez 3 tygodnie. Zlewamy płyn, odciskamy do niego sok z owoców. Przefiltrowujemy, rozcieńczamy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 4-6 miesięcy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Zaletą każdej nalewki jest jej długie leżakowanie.