Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z mięty łączy w sobie orzeźwiający, lekko pikantny smak tego ziela ze słodyczą syropu cukrowego. Można śmiało powiedzieć, że smakuje niczym miętusy, tylko jest znacznie mocniejsza i ma więcej procentów. Świetnie sprawdzi się do przygotowywania drinków i koktajli, ale także jest sprawdzonym sposobem na poprawę trawienia po ciężkostrawnym posiłku. W połączeniu z gorącą czekoladą jest świetną propozycją na odświętny deser. Rozlany do eleganckich butelek, nalewka z mięty może stanowić także wyjątkowy pomysł na prezent.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7031
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244616
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7031
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244616
Składniki
Do dużego słoika włóż liście mięty, w razie potrzeby mocno je dociskając do dna. Miętę zalej wódką i syropem cukrowym. Słoik zamknij i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie
Co 2-3 dni nalewkę z mięty odwracaj do góry dnem, by wymieszać zawartość słoika. Możesz także go otworzyć i wymieszać całość łyżką. Po 2 tygodniach alkohol odcedź przez gazę i przelej do czystych butelek.
W małym rondelku podgrzej wodę z cukrem, cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukru i uzyskania klarownego płynu. Całkowicie przestudź. Liście mięty dobrze umyj i osusz papierowym ręcznikiem.