Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z mięty łączy w sobie orzeźwiający, lekko pikantny smak tego ziela ze słodyczą syropu cukrowego. Można śmiało powiedzieć, że smakuje niczym miętusy, tylko jest znacznie mocniejsza i ma więcej procentów. Świetnie sprawdzi się do przygotowywania drinków i koktajli, ale także jest sprawdzonym sposobem na poprawę trawienia po ciężkostrawnym posiłku. W połączeniu z gorącą czekoladą jest świetną propozycją na odświętny deser. Rozlany do eleganckich butelek, nalewka z mięty może stanowić także wyjątkowy pomysł na prezent.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11832
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11832
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
Do dużego słoika włóż liście mięty, w razie potrzeby mocno je dociskając do dna. Miętę zalej wódką i syropem cukrowym. Słoik zamknij i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie
Co 2-3 dni nalewkę z mięty odwracaj do góry dnem, by wymieszać zawartość słoika. Możesz także go otworzyć i wymieszać całość łyżką. Po 2 tygodniach alkohol odcedź przez gazę i przelej do czystych butelek.
W małym rondelku podgrzej wodę z cukrem, cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukru i uzyskania klarownego płynu. Całkowicie przestudź. Liście mięty dobrze umyj i osusz papierowym ręcznikiem.