Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na nalewkę z miodu i cytryny jest inspirowany charakterystycznym, włoskim trunkiem – limoncello, orzeźwiającym likierem wykonanym z cytrynowych skórek, który podaje się przed posiłkiem. W tym przypadku poza skórkami użyjemy także soku cytrynowego, dzięki czemu przełamiemy gorzki posmak charakterystyczny dla skórek cytrusów. Dopełnienie stanowi duża porcja miodu, która osładza nalewkę, wzmacniając jej intensywny, słoneczny kolor. Dużą zaletą domowych trunków z cytrusów jest fakt, że nie wymagają długiego procesu leżakowania. Tak naprawdę już po 24 godzinach od przygotowania nalewka jest już gotowa. Cytrynówkę możesz pić samodzielnie w małym kieliszku, dodać do niej lód lub użyć jako składnik koktajli lub ponczu do ciasta.
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 26
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 71
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 116
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5255
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 134
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 26
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 71
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 116
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5255
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 134
Składniki
Kupienie właściwych cytryn jest kluczem do stworzenia doskonałej nalewki. Dlatego wybierz owoce organiczne, ekologiczne i niewoskowane, najlepiej pochodzące z Włoch. Następnie dokładnie wyszoruj cytrusy i przelej wrzątkiem. Osusz owoce i obierz je cienko za pomocą obieraczki do warzyw z ceramicznym ostrzem lub ceramicznym nożem. Obieraj cytryny tak, by otrzymać samą skórkę, bez białych fragmentów błonek. W przeciwnym wypadku nalewka wyjdzie gorzka. Zasyp skórki cytryny cukrem i wyciśnij sok ze wszystkich owoców. Najlepiej użyj ręcznej wyciskarki, by pozbawić sok pestek.
Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem skórki zasypane cukrem. Wymieszaj zawartość, by cukier się rozpuścił i odstaw do przestygnięcia. Gdy syrop osiągnie około 40°C, dolej miód i też wymieszaj. Odstaw na kilka godzin, a później dolej sok z cytryny i przefiltruj cytrusowy syrop przez gęste sitko i gazę lub filtr do ekspresu do kawy. Zlej zawartość do dużego słoja. Wlej tyle alkoholu, ile lubisz. Jeśli nalewka ma być łagodniejsza, wystarczy 500 ml wódki, jeśli jednak potrzebujesz bardziej mocnego trunku, dolej 700 ml alkoholu. Zakręć słój i zostaw na 24 godziny. Następnego dnia cytrynówka jest gotowa do spożycia i możesz ją przelać do butelek. Przechowuj trunek w chłodnym i zacienionym miejscu.