Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Druga połowa czerwca i początek lipca to idealny czas na stworzenie nalewki z młodych orzechów włoskich. Ze względu na bardzo gorzki smak trunek należy traktować jako lekarstwo, które pije się w małych ilościach podczas problemów z układem pokarmowym. Aby nalewka była smaczniejsza, możesz dosłodzić ją odrobiną miodu lub brązowego cukru. Za gorzki smak zielonych orzechów są odpowiedzialne garbniki oraz olejek eteryczny, którego tak charakterystycznego zapachu nie da się pomylić z żadnym innym. Te substancje pobudzają trawienie, eliminują niestrawność i pozytywnie wpływają na działanie żołądka. Aby z gorzkiego lekarstwa zmienić nalewkę w smaczny likier (choć nadal będzie miała prozdrowotne właściwości), dodaj do orzechów kilka goździków, gwiazdki anyżu oraz laskę cynamonu i koniecznie posłodź miodem.
Składniki
Zbierz młode orzechy z miejsc dalekich od dróg i pól uprawnych narażonych na silne działanie oprysków. Umyj i osusz orzechy, a następnie pokrój je na ćwiartki. Najlepiej użyć do tego celu rękawiczek jednorazowych, ponieważ zielone orzechy bardzo mocno brudzą dłonie.
Wrzuć orzechy do szerokiej, szklanej butelki lub słoja. Zmieszaj alkohol z przegotowaną wodą i zalej tym orzechy. Zakręć słoik, wymieszaj zawartość potrząsając butlą i odstaw w zacienione miejsce. Po 2 tygodniach nalewka nadaje się do spożycia. W tym momencie można dolać miód, zamieszać i zostawić na kolejne dwa tygodnie. W razie problemów z żołądkiem, niestrawności wypij jeden kieliszek nalewki.