Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki sposób robienia kawy został wynaleziony w Tesalonikach w 1957 roku przez Dimitrisa Vakondiosa. Kawa frappé bardzo szybko stała się przebojem greckich kawiarni i tawern. Mocno zimny napój zwieńczony lekką pianką jest idealną ochłodą w upalne dni!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8315
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1209
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10055
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4599
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 640
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8315
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1209
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10055
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4599
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 640
Składniki
Kawę wsypujemy do blendera, dodajemy około 1-2 łyżki zimnej wody. Jeśli kawa ma być słodka, to dodajemy też cukier na tym etapie. Kawę z wodą blendujemy na pianę. Pianę przekładamy do wysokich szklanek, dodajemy kostki lodu (2-3 na szklankę, na zdjęciu poniżej jest piana z lodem) i ostrożnie dopełniamy wodą wlewając ją po ściance szklanki. Na tym etapie można też dodać mleko. Gotowe! Z podanej ilości wychodzą dwie typowe szklanki kawy.