Do góry

Napoje Przepis na:

Oryginalna grecka kawa frappé

Oryginalna grecka kawa frappé

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 1159

Taki sposób robienia kawy został wynaleziony w Tesalonikach w 1957 roku przez Dimitrisa Vakondiosa. Kawa frappé bardzo szybko stała się przebojem greckich kawiarni i tawern. Mocno zimny napój zwieńczony lekką pianką jest idealną ochłodą w upalne dni!

Składniki

  • 1 łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej (w oryginale Nescafe, ale może być inna)
  • Woda
  • Kostki lodu
  • Opcjonalnie: cukier, mleko zwykłe lub skondensowane
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Oryginalna grecka kawa frappé

Przygotowanie

  1. Kawę wsypujemy do blendera, dodajemy około 1-2 łyżki zimnej wody. Jeśli kawa ma być słodka, to dodajemy też cukier na tym etapie. Kawę z wodą blendujemy na pianę. Pianę przekładamy do wysokich szklanek, dodajemy kostki lodu (2-3 na szklankę, na zdjęciu poniżej jest piana z lodem) i ostrożnie dopełniamy wodą wlewając ją po ściance szklanki. Na tym etapie można też dodać mleko. Gotowe!
    Z podanej ilości wychodzą dwie typowe szklanki kawy.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń