Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki sposób robienia kawy został wynaleziony w Tesalonikach w 1957 roku przez Dimitrisa Vakondiosa. Kawa frappé bardzo szybko stała się przebojem greckich kawiarni i tawern. Mocno zimny napój zwieńczony lekką pianką jest idealną ochłodą w upalne dni!
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 2843
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 14
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 142
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 2843
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 14
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 142
Składniki
Kawę wsypujemy do blendera, dodajemy około 1-2 łyżki zimnej wody. Jeśli kawa ma być słodka, to dodajemy też cukier na tym etapie. Kawę z wodą blendujemy na pianę. Pianę przekładamy do wysokich szklanek, dodajemy kostki lodu (2-3 na szklankę, na zdjęciu poniżej jest piana z lodem) i ostrożnie dopełniamy wodą wlewając ją po ściance szklanki. Na tym etapie można też dodać mleko. Gotowe! Z podanej ilości wychodzą dwie typowe szklanki kawy.