Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki sposób robienia kawy został wynaleziony w Tesalonikach w 1957 roku przez Dimitrisa Vakondiosa. Kawa frappé bardzo szybko stała się przebojem greckich kawiarni i tawern. Mocno zimny napój zwieńczony lekką pianką jest idealną ochłodą w upalne dni!
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 951
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1681
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1858
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9130
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 951
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1681
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1858
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9130
Składniki
Kawę wsypujemy do blendera, dodajemy około 1-2 łyżki zimnej wody. Jeśli kawa ma być słodka, to dodajemy też cukier na tym etapie. Kawę z wodą blendujemy na pianę. Pianę przekładamy do wysokich szklanek, dodajemy kostki lodu (2-3 na szklankę, na zdjęciu poniżej jest piana z lodem) i ostrożnie dopełniamy wodą wlewając ją po ściance szklanki. Na tym etapie można też dodać mleko. Gotowe! Z podanej ilości wychodzą dwie typowe szklanki kawy.