Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pyszną, aromatyczną nalewkę z pigwy!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13106
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2485
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3623
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4527
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13106
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2485
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3623
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4527
Składniki
Pigwę myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół. Do dużego słoja wsypujemy pokrojone owoce przesypując je cukrem. Słoik zamykamy i odstawiamy na tydzień w ciepłe, jasne miejsce, aż owoce puszczą sok. Codziennie wstrząsamy. Po tygodniu do owoców wlewamy wódkę ( bądź wódkę zmieszaną ze spirytusem - w zależności od tego, jak mocny trunek chcemy uzyskać ) i znów odstawiamy na tydzień codziennie potrząsając słojem. Po tym czasie nalewkę cedzimy przez bardzo gęste sitko, a następnie filtrujemy ją ( np przy pomocy gazy opatrunkowej kilkakrotnie złożonej ) i przelewamy do butelek. Odstawiamy na 6 miesięcy. Po tym czasie możemy degustować, choć trunek im będzie starszy tym lepszy!