Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pyszną, aromatyczną nalewkę z pigwy!
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 183
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 1012
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 244
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 15088
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 183
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 1012
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 244
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 15088
Składniki
Pigwę myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół. Do dużego słoja wsypujemy pokrojone owoce przesypując je cukrem. Słoik zamykamy i odstawiamy na tydzień w ciepłe, jasne miejsce, aż owoce puszczą sok. Codziennie wstrząsamy. Po tygodniu do owoców wlewamy wódkę ( bądź wódkę zmieszaną ze spirytusem - w zależności od tego, jak mocny trunek chcemy uzyskać ) i znów odstawiamy na tydzień codziennie potrząsając słojem. Po tym czasie nalewkę cedzimy przez bardzo gęste sitko, a następnie filtrujemy ją ( np przy pomocy gazy opatrunkowej kilkakrotnie złożonej ) i przelewamy do butelek. Odstawiamy na 6 miesięcy. Po tym czasie możemy degustować, choć trunek im będzie starszy tym lepszy!