Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pyszną, aromatyczną nalewkę z pigwy!
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Pigwę myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół. Do dużego słoja wsypujemy pokrojone owoce przesypując je cukrem. Słoik zamykamy i odstawiamy na tydzień w ciepłe, jasne miejsce, aż owoce puszczą sok. Codziennie wstrząsamy. Po tygodniu do owoców wlewamy wódkę ( bądź wódkę zmieszaną ze spirytusem - w zależności od tego, jak mocny trunek chcemy uzyskać ) i znów odstawiamy na tydzień codziennie potrząsając słojem. Po tym czasie nalewkę cedzimy przez bardzo gęste sitko, a następnie filtrujemy ją ( np przy pomocy gazy opatrunkowej kilkakrotnie złożonej ) i przelewamy do butelek. Odstawiamy na 6 miesięcy. Po tym czasie możemy degustować, choć trunek im będzie starszy tym lepszy!