Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napój na bazie kawy zbożowej z cukrem, drożdżami i szyszkami chmielu. W czasach PRL-u był namiastką coli lub słodkiego piwa. Ma piękny brązowy kolor, charakterystyczny delikatnie słodki smak i nieznaczną ilość alkoholu. Świetnie gasi pragnienie. Podpiwek kujawski to kolejny polski produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych i chronionych geograficznie przez Unię Europejską. Koniecznie wypróbujcie. Szyszki chmielu jeszcze niedawno swobodnie zwisały z płotów.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4936
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 113
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4936
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 113
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Kawa zwykła nie ekspresowa. Wodę zagotować, dodać kawę, szyszki chmielu i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Czasami wymieszać. Płyn przestudzić do ok. 36 C, Odlać szklankę płynu i rozpuścić w nim drożdże. Przelać z powrotem do saganka, dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać. Przecedzić przez gazę. Rozlać do 3/4 wysokości butelek plastykowych , zakręcić. Odstawiamy na dobę w ciemne miejsce. Potem delikatnie upuszczamy powietrze ,znowu zakręcamy. Odstawiamy do ponownej fermentacji w chłodniejsze miejsce na 3-5 dni. Pijemy zawsze schłodzone.