Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napój na bazie kawy zbożowej z cukrem, drożdżami i szyszkami chmielu. W czasach PRL-u był namiastką coli lub słodkiego piwa. Ma piękny brązowy kolor, charakterystyczny delikatnie słodki smak i nieznaczną ilość alkoholu. Świetnie gasi pragnienie. Podpiwek kujawski to kolejny polski produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych i chronionych geograficznie przez Unię Europejską. Koniecznie wypróbujcie. Szyszki chmielu jeszcze niedawno swobodnie zwisały z płotów.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1016
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 923
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12758
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1016
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 923
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12758
Składniki
Kawa zwykła nie ekspresowa. Wodę zagotować, dodać kawę, szyszki chmielu i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Czasami wymieszać. Płyn przestudzić do ok. 36 C, Odlać szklankę płynu i rozpuścić w nim drożdże. Przelać z powrotem do saganka, dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać. Przecedzić przez gazę. Rozlać do 3/4 wysokości butelek plastykowych , zakręcić. Odstawiamy na dobę w ciemne miejsce. Potem delikatnie upuszczamy powietrze ,znowu zakręcamy. Odstawiamy do ponownej fermentacji w chłodniejsze miejsce na 3-5 dni. Pijemy zawsze schłodzone.