Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poncz. Czyli owocowy kompot, ale alkoholowy, idealny na letni wieczór, zwłaszcza na ogrodowe spotkanie z przyjaciółmi. Podobno większości kojarzy się z amerykańskimi filmami o balach licealnych albo świątecznych imprezach. Nic bardziej mylnego! Pochodzi z Dalekiego Wschodu (w grę wchodzi brytyjski kolonializm) i bylby także popularny u nas, gdyby nie PRL. Wygląda i smakuje... obłędnie, oczywiście ten prawdziwy, nie ten filmowy klasyczny składa się z 5 składnikow: wody, cukru, soku z cytryny, ataku i korzennych przypraw. Potem nieodzownym składnikem się rum (1x cytryna, 2x cukier, 3x rum, 3x woda). Obecnie poncz ma różne bazy (jednak rum jest niezbędnym składnikiem najlepszych), bywa i zimny i ciepły. My latem uwielbiamy ten "kompot" z dużą ilością owoców i mocno schłodzony. Jest idealny na ogrodowe przyjęcia, grille i letnie spotkania z przyjaciółmi. Mój przepis możecie zmieniać wg potrzeb (np. zamiast sangrii wino półwytrawne lub półsłodkie, zamiast rumu wódka czysta lub smakowa, różne owoce, można dodać soki i wodę, zwłaszcza gazowaną, ale bezpośrednio przed podaniem).
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5382
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 905
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11821
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1345
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5382
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 905
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11821
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1345
Składniki
️ uwaga: w tym wydaniu jest MOC. Warto rozważyć rozcieńczenie sokiem lub wodą (w smaku nie czuć mocy!!!)
Ananasa, melona obrać, truskawki odszypułkować, cytrusy umyć etc. Owoce pokroić, zalać alkoholami. Odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem dodać lód. Podawać najlepiej w przezroczystej wazie (warto mieć też szklaną chochelkę, ale jak widać na zdjęciach można obyć się bez ).