Do góry

Napoje Przepis na:

Różowy koktajl z buraka

Różowy koktajl z buraka

Autor:

Przepisów i artykułów: 366 Ocena: 4640

Dodano:

Odsłon: 817

To wspaniały koktajl – gęsty, przecierowy, mętny – doskonałe źródło fitoskładników, obecnych w użytych produktach. Oprócz działania zasadotwórczego i ogólnie odżywczego, napój jest także lekko odchudzający – niskokaloryczny, a przy tym sycący. No i ten kolor…

Składniki

  • 500 g buraków (2-3 średnie sztuki) upieczonych lub ugotowanych w skórce
  • garść malin świeżych lub mrożonych (60-70 g)
  • 1 szklanka niesłodzonego soku żurawinowego
  • 1 szklanka jogurtu, kefiru lub maślanki
  • ewentualnie odrobina miodu lub dowolnego syropu do dosłodzenia (użyłam miodku mniszkowego)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Różowy koktajl z buraka

Przygotowanie

  1. Upieczone lub ugotowane buraki ostudź, obierz i pokrój na kawałki.

  2. Do buraków dodaj maliny (zostaw 3-4 najładniejsze do przybrania) i sok żurawinowy, po czym całość zmiksuj blenderem na gładką masę.

  3. Koktajl przecedź do dzbanka przez sito lub durszlak odrzucając część buraczanych wytłoczyn i malinowe pesteczki, jednak jeśli Ci one nie przeszkadzają – pomiń ten krok. Są dobrym źródłem błonnika i karmią Twój mikrobiom

  4. Rozlej całość do 3-4 szklanek. Na wierzchu możesz zrobić kleks z jogurtu i położyć po 1 malinie. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń