Do góry

Napoje Przepis na:

Syrop brzoskwiniowy:

Syrop brzoskwiniowy:

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 2729

Dodano:

Odsłon: 3448

Tak przygotowany syrop można wykorzystać do zimnych napojów, drinków czy do polania deserów. Jest smaczny i aromatyczny.

Składniki

  • 2,5 litra wody
  • 1 kg cukru
  • 3 kg dojrzałych brzoskwiń
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Zagotować wodę z cukrem w dużym garnku.
    Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut by syrop lekko odparował.
    Wrzucić umyte , przekrojone brzoskwinie pozbawione pestek.
    Garnek nakryć i odstawić na 24 godziny.
    Od czasu do czasu przemieszć drewnianą łyżką.W tym czasie owoce oddadzą swój smak i aromat.
    Przelać przez sito. Rozlać do butelek i pasteryzować 20 minut.
    Jeżeli zależy nam na owocach, możemy umieścić połówki brzoskwiń w słoikach i zalać je syropem ale wtedy dodajemy więcej cukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń