Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowy syrop ma przyjemny, rześki, lekko chłodzący smak i bardzo lawendowy aromat. Już niewielka ilość syropu (łyżka na szklankę) rozcieńczona wodą przyjemnie chłodzi podczas upałów. Wlany na dno dużego kieliszka i dopełniony białym wytrawnym winem z lodówki – przenosi nas do pięknych, spokojnych, sennych miasteczek położonych na wzgórzach Prowansji. Już choćby z tego powodu warto go zrobić.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 83
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 42
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 83
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 42
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Składniki
Suszone kwiaty lawendy oraz wanilię umieść w garnku. Zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw do naciągnięcia i wystudzenia.
Napar lawendowy odcedź, dodaj cukier i kwas, ponownie zagotuj. Dodatek kwasu powoduje, że bury początkowo kolor naparu zmienia się w nieco bardziej przyjazny dla oka – różowy czy czerwonawy.
Gotowy syrop lawendowy należy trzymać w lodówce, a jeśli ma być przechowywany dłużej – musi być pasteryzowany.