Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki dodaniu do syropu tymianku, anyżu oraz imbiru jego zdrowotne właściwości są jeszcze bardziej zwiększone ! Syrop ma piękny zapach i ma dużo prozdrowotnych właściwości, gorąco polecam ten sprawdzony przepis. Z tej porcji wyjdzie nam około 6 małych słoiczków.
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, gaza, małe słoiczki, nożyczki, sitko, nożyk
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 34
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2126
Polecam.
Odsłon: 419
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 625
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1976
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 34
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2126
Polecam.
Odsłon: 419
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 625
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1976
Składniki
Kwiaty mniszka zbieramy najlepiej w słoneczny suchy dzień, z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Najlepiej zbierać kwiaty około południa, gdy są ładnie rozkwitnięte. Zebrane kwiaty rozłóż na białym papierze na świeżym powietrzu, na około godzinę , w ten sposób pozbędziemy się robaczków. Następnie możesz, ale nie musisz odciąć zielone części z kwiatów, ja obcinałem nożyczkami, gdy obetniesz, syrop będzie miał piękny złoty kolor. Oczywiście nie musisz usuwać dokładnie wszystkich zielonych części.
Kwiaty wrzuć do garnka ( najlepiej z grubym dnem ), dodaj anyż, umytą cytrynę pokrojoną w cienkie plastry, umyty obrany cieniutko ze skórki imbir pokrojony w cienkie plasterki oraz gałązki tymianku połamane na mniejsze kawałki. Całość zalej wodą , garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu zamieszaj łyżką . Następnie zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na 24 godziny. Po tym czasie przecedź przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij dokładnie resztki płynu z kwiatów. Do płynu dodaj cukier, wymieszaj. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości syropu. Ja gotowałem około godziny, często mieszając. Nie polecam gotować zbyt długo, ponieważ syrop będzie bardzo gęsty i w słoikach nam skrystalizuje się w cukier. Gorący syrop rozlewamy do małych słoiczków, od razu zakręcamy wieczkami. Nie musimy go już pasteryzować. Ja rozlewam syrop bezpośrednio z garnka do słoiczków i natychmiast zakręcam wieczkami. Syrop przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu do roku czasu.
Syrop możemy dodawać jako słodzik do herbaty lub kawy. Syropek ten przyda nam się szczególnie zimą , pomoże nam wzmocnić organizm w walce z przeziębieniem czy grypą . Wystarczy zjeść 1 łyżeczkę syropu 3 - 4 razy dziennie, najlepiej po jedzeniu, aby jak najdłużej syrop pozostał w gardle.
Jeśli chcemy go użyć na poprawę trawienia, to wtedy stosuj łyżeczkę syropu przed posiłkiem do 3 razy dziennie. Można zjeść syrop bezpośrednio lub rozpuścić go w 1/2 szklanki letniej przegotowanej wodzie i wypić przed posiłkiem. Dzięki dodaniu do syropu tymianku, anyżu oraz imbiru jego zdrowotne właściwości są jeszcze bardziej zwiększone ! Syrop ma piękny zapach i ma dużo prozdrowotnych właściwości, gorąco polecam ten sprawdzony przepis.