Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wino najlepsze będą owoce winogrona z własnego ogrodu, takie, które dojrzewają w ogrzewających je promieniach słońca. Domowe wino z ciemnych winogron nie tylko doskonale smakuje, ale także posiada cenne właściwości zdrowotne. Ciemne winogrona zawierają dużo antyoksydantów, to właśnie te substancje pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takimi między innymi jak choroby serca czy nowotwory. Wino to przyniesie nam wiele zdrowotnych korzyści pod warunkiem, że będziemy je pić z umiarem, jedna lampka wina dziennie w zupełności nam wystarczy. Ja nastawiłem wino w balonie 25 l, bo bałem się, że w 20 l mi się nie zmieści, ale teraz myślę, że powinno się zmieścić.
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 817
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 151
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 109
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 82
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 817
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 151
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 109
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 82
Składniki
Winogrono przebierz (usuń owoce chore, robaczki, liście itp.), Opłucz pod bieżącą wodą , osusz z nadmiaru wody. Oderwij owoce z gałązek, odważ 10 kg, wrzuć do dużego garnka (np. emaliowanego). Owoce zmiażdż dokładnie w garnku, przykryj gazą , odstaw na 24 godziny. Zagotuj 4 l wody z 2 kg cukru. Wystudzony syrop wlej do moszczu, wymieszaj, całość wlej do balona ( ja użyłem balona 25 l ). Dodaj przygotowane według przepisu na opakowaniu drożdże winiarskie, dokładnie wymieszaj.
Balon zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną . Po 3 dniach wlej do balonu wystudzony syrop z 1 l wody i 1,5 kg cukru, wymieszaj. Balon ponownie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną . Po tygodniu nastaw odcedzamy, z owoców wyciskamy resztki płynu (najlepiej zrobić to przez gazę złożoną we dwoje lub sitko). Owoce wyrzucamy, płyn wlewamy ponownie do czystego balona i szczelnie zamykamy tak jak poprzednio. Po miesiącu zlewamy wino za pomocą wężyka do drugiego balonu lub innego czystego naczynia (drugie naczynie powinno stać niżej), uważając, żeby nie naruszyć osadu. W razie potrzeby możemy teraz wino dosłodzić.
Balon szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy wino przy pomocy wężyka, robimy to ostrożnie, aby nie zmącić osadu. Wino rozlewamy do butelek na wino, szczelnie zakorkowujemy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Wino przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu w pozycji leżącej. Do skosztowania nadaje się po następnych kilku miesiącach.
Życzę zdrowia !