Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wino z owoców dzikiej róży jest winem dość popularnym i lubianym, a to dzięki jego jego walorom nie tylko smakowym, ale przede wszystkim zdrowotnym. Picie wina ( oczywiście w umiarkowanych ilościach, wystarczy jedna lampka dziennie ) wzmacnia układ odpornościowy naszego organizmu oraz działa przeciwzapalnie. Polecane jest ono szczególnie osobom dorosłym, które zmagają się z powtarzającymi się w okresie jesienno-zimowym infekcjami górnych dróg oddechowych. Owoce dzikiej róży zawierają również wiele przeciwutleniaczy, czyli związków, którym przypisuje się działanie ochraniające w przypadku chorób układu krążenia. Owoce te są również bogate w witaminy B1, B2, A, E, K. Są również źródłem kwasów organicznych, pektyn, kwasu foliowego, garbników, karotenoidów i flawonoidów. Wino z dzikiej róży posiada również właściwości moczopędne. Dzięki temu, wyjątkowo sprawdza się w leczeniu zakażeń układu moczowego.
balon na wino, waga kuchenna, korek z rurką fermentacyjną , garnek, łyżka, sitko, butelki na wino, korki, korkownica
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 48
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 260
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 46
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 24
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1164
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 48
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 260
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 46
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 24
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1164
Składniki
Zamiast przemrażania, możemy zebrać owoce po przymrozkach. Rozmrożone owoce wsyp do czystego balonu, aby łatwiej je tam przesypać, możesz użyć lejka z szeroką końcówką , nie będą się rozsypywać poza balon. Owoce zalej 3 l przegotowanej gorącej wody. Podczas gdy zawartość balonu będzie się studzić, przygotuj w tym czasie syrop cukrowy. 1,5 kilograma cukru rozpuść w 3 litrach ciepłej wody. Przygotuj też matkę drożdżową , według przepisu na opakowaniu drożdży. Gdy nastaw w balonie ostygnie do temperatury pokojowej, dodaj pożywkę oraz kwasek cytrynowy.
Następnie dodaj przygotowane drożdże i wystudzony syrop cukrowy, całość wymieszaj. Balon zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną . Do rurki wlej trochę wody, aby nastaw mógł odpowiednio pracować. Odstaw balon w ciepłe miejsce na około tydzień. Mniej więcej po tygodniu zagotuj 1 l wody rozpuść w niej pozostały cukier ( 1 kg ). Wystudzony syrop wlej do balona, wymieszaj. Balon ponownie szczelnie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na około miesiąc. W tym czasie drożdże będą pracować, nastaw będzie fermentował.
Po miesiącu usuń owoce z balona, wyciśnij resztki płynu z owoców. Nastaw ponownie wlej do balona i zamknij szczelnie krokiem z rurką fermentacyjną. Odstaw do dofermentowania i wyklarowania się wina. Gdy wino przestanie pracować ( bulgotać ), a na spodzie powstanie osad możemy zlać wino do butelek. Najlepiej zrobić to przy pomocy wężyka, ostrożnie zlewamy wino znad osadu, aby go nie zmącić. Na butelki naklejamy etykiety z opisem, rodzajem i datą sporządzenia trunku. Szczelnie zakorkowane butelki z winem przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wino z owoców dzikiej róży ma ładny herbaciany kolor, przyjemny smak, a co najważniejsze zawiera dużo cennych składników dla naszego zdrowia.
Podczas końcowej produkcji wina warto kontrolować jego smak, wino jest dość wytrawne, dlatego możemy je dosłodzić syropem cukrowym przygotowanym np. z 0,5 l wody i 0,5 kg cukru.
Życzę zdrowia !
Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać w suchy dzień z krzewów, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Zebrane owoce oczyszczamy z zeschłych kwiatów, usuwamy owoce chore oraz inne zanieczyszczenia. Odważamy odpowiednią ilość oczyszczonych owoców (3 kg), płuczemy w wodzie, a następnie osuszamy. Wsypujemy do foliowych woreczków, wkładamy do zamrażarki na 24 - 48 godzin.