Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 66
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 220
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2838
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 66
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 220
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2838
Składniki
Dojrzałe winogrona obrać z ogonków, NIE MYĆ! Winogrono posiada na skórce naturalne drożdże, więc mycie ich nie jest wskazane. Najpierw je trzeba porozgniatać (wystarczy, że pękną) ręką w misce i taką papkę wlać do gąsiora, zalać ostudzoną przegotowaną wodą z cukrem, dodać drożdże. Ponieważ niemyte winogrona posiadają naturalne drożdże na skórce owoców, nie są wymagane dodatkowe drożdże winiarskie ale dla pewności można dodać ( my dodaliśmy) i odstawić na 6 tyg.
Po tym czasie zlewamy wino do mniejszego gąsiora zatykając go ponownie korkiem z rurką i odstawiając na kilka miesięcy.
Miłego konsumowania, %%% i dobry humor gwarantowane :)))