Napoje Przepis na:
Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 5995
Dodano: 02.04.2013
Odsłon: 179787
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Wiśnie umyć i wydrylować. W takiej postaci wrzucać do gąsiora. Zalać przestudzonym roztworem cukrowym w ilości zgodnej z przepisem i dodać drożdże. Należy najpierw zatkać gąsior grubym korkiem z waty energicznie wszystko wymieszać i postawić w ciepłym (min. 20") i ciemnym miejscu na 3-4 dni.
Po 3-4 dniach od rozpoczęcia się fermentacji można już zatkać gąsior korkiem z rurką fermentacyjną, do której wlewamy niewielką ilość wody. W taki sposób przygotowane wino pozostawiamy na okres 6-9 tygodni.
Po tym czasie zlewamy wino do mniejszego gąsiora zatykając go ponownie korkiem z rurką i odstawiając na kilka miesięcy.
Wino bardzo dobre, dobrze się klaruje.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

gtym 26 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Toż to profanacja! Wino należy robić z samego soku bez dodatku WODY!!!!!12 Kto głosował? | Odpowiedz

pablo11166 03 września 2017Zgłoś do usunięcia
ile tych drożdży ?8 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 02 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
Lubię takie swojskie winko .16 Kto głosował? | Odpowiedz