Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na przełomie od jesieni do wiosny przygotowuję zakwas buraczany z dużą ilością czosnku, pijemy codziennie szklaneczkę dla zdrowia. Dodaje nam energii i odporności której nasz organizm potrzebuje. Polecam
nóż, słój, gaża, garnek,
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 774
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3622
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 774
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3622
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Wodę zagotować, wystudzić i posolić ( najlepiej solą kamienną ). Buraczki umyć , obrać , sparzyć i pokroić w plastry lub w mniejsze kawałki. Pokrojone buraki , ząbki czosnku oraz przyprawy włożyć do dużego słoja lub kamionkowego naczynia, zalać przygotowaną solanką tak by wszystkie składniki były zakryte. Słoik zakryć jałową gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5 - 7 dni. Optymalna temperatura fermentacji to od 18- 25 stopni C. czyli temperatura pokojowa. Na powierzchni będzie się wytwarzać się pianka którą należy zdejmować drewnianą łyżką. Gotowy zakwas buraczany przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Smacznego Rada; Zakwas podczas fermentacji dobrze jest raz na jakiś czas przemieszać.
Zakwas gotowy.