Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam po małej przerwie. Jak widzicie zima zmierza do nas wielkimi krokami, więc trzeba dbać o siebie i bliskich. Proponuję piwny grzaniec, który jest super napitkiem na chłodne dni. Nawet Ci, którzy nie przepadają za piwem polubią ten przepis.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1334
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12191
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1334
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12191
Składniki
Na początku robimy kogel mogel, czyli oddzielamy żółtko od białka. Do żółtka dodajemy cukier i kręcimy, czyli ubijamy jajko z cukrem.
Następnie wlewamy piwo do garnka ( 0,5 l na dwie osoby), wrzucamy goździki, cynamon i podgrzewamy.
Jak piwo jest gorące, ale nie dopuszczamy do gotowania to zaparzamy kogel mogel dodając do żółtka trochę gorącego piwa i mieszamy. Robimy to samo dalej tak by jajko się rozpuściło, ale nie zważyło. Jak już jest konsystencja napoju to dodajemy kogel mogel do piwa i mieszamy. Podgrzewamy 1-2 minuty i zdejmujemy z palnika. Nalewamy do szklanki i pijemy uważając bo jest bardzo gorący napitek. Życzę smacznego