Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alpejski chlebek to pyszne ciasteczka adwentowe, popularne w Szwajcarii i południowych Niemczech. Wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3080
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 433
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 127
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1987
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12757
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3080
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 433
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 127
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1987
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12757
Składniki
Margarynę utrzeć z cukrem. Wbić dwa jajka i wsypać szczyptę soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do margaryny. Wsypać kakao, cynamon i przyprawy i wszystko krótko zamieszać.
Ciasto wyjąć na stolnicę lekko podsypaną mąką i szybko zagnieść. Następnie podzielić na sześć części. Z każdej części uformować wałeczek( średnica 2 cm) o długości blaszki do pieczenia.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć 3 wałeczki na blachę. Piec około 10- 15 minut w temperaturze 180 stopni ( termoobieg). Ciasteczka powinny być jeszcze miękkie, ale upieczone. Tak samo upiec kolejne 3 wałeczki.
Przygotować lukier. Cukier puder, sok z cytryny i trochę wody wymieszać na gładką masę. Waleczki po wyjęciu z piekarnika natychmiast posmarować lukrem i pokroić na 2 cm ukośne plasterki. Ostudzić na kratce. Przechowywać w zamkniętej puszce. Po kilku dniach ciasteczka są coraz lepsze.