Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1538
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231943
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5048
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1538
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231943
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5048
Składniki
Drożdże rozpuścić w wodzie, przelać do sporej miski, wsypać mąkę i sól, wymieszać do połączenia składników (ja używam do tego dużej, drewnianej łyżki).
Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto złożyć, rozciągając je i składając boki do środka. Miskę ponownie przykryć folią i składanie powtórzyć jeszcze dwa razy (co 30 minut). Ciasto przełożyć do czystej miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 12-14 godzin.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat. Podzielić na cztery równe części. Każdą z nich delikatnie złożyć w kopertę, przykryć ścierką i zostawić na około 40 minut. Następnie kawałki ciasta uformować w podłużne bagietki (obficie podsypując mąką, bo ciasto jest dość kleiste) i zostawić, przykryte ścierką, na kolejne 40 minut.
Blachę do pieczenia wyłożyć do zimnego piekarnika, rozgrzać do 250 stopni. Bagietki przełożyć na gorącą blachę, ostrym nożem lub żyletką naciąć w kilku miejscach, szybko włożyć z powrotem do piekarnika, na dno wrzucając kilka kostek lodu.
Piec przez około 20 minut. Studzić na kartce.