Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie byłabym sobą, gdybym co jakiś czas nie wykombinowała nowego pieczywa. Tym razem bagietki. Zwykłą wodę zamieniłam na gazowaną. Wyszło pysznie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania. Domowe pieczywo nie ma sobie równych i wcale nie jest trudne do zrobienia.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 179
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 364
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 3150
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 179
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 364
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 3150
Składniki
Mleko, drożdże i cukier wymieszać w misce. Zostawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę i sól, wlać wodę gazowaną i olej. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 4 części. Z każdej części uformować podłużną bagietkę. Bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i zostawić na 20 minut do napuszenia. W czasie kiedy bagietki rosną, włączyć piekarnik. Ustawić temperaturę 220 stopni. Na dnie piekarnika ustawić blaszkę i wlać na nią szklankę wody. Kiedy bagietki wyrosną, posypać je na wierzchu mąką. Następnie ostrym nożem, naciąć je w kilku miejscach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.