Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bagietki świetnie smakują, są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Bagietki upieczone z mąki orkiszowej jasnej typ 700, przez co są idealne dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, gdyż mąka orkiszowa ma mniej kalorii niż tradycyjna mąka pszenna.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 138
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 252
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 242
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 138
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 252
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 242
Składniki
Najpierw przygotować zaczyn drożdżowy, czyli wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, wodą niegazowaną oraz 50 g mąki i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. W misce lub misie robota wymieszać resztę mąki, sól, wodę niegazowaną oraz zaczyn drożdżowy i część nasion chia lub innych (resztą posypać górę bagietek). Wyrobić elastyczne ciasto (może być trochę klejące, w zależności od użytej mąki można dodać trochę wody lub mąki). Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, ponownie krótko wyrobić na blacie podsypanym mąką i podzielić na dwa kawałki. Każdy rozciągnąć w rękach i poskręcać. Kawałki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub do specjalnej formy do bagietek podsypanej mąką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Przed włożeniem do piekarnika ponacinać po skosie, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać nasionami chia lub innymi. Piec w 200 stopniach góra-dół przez ok. 25 minut do zrumienienia.