Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kiełbasa na wielkanocnym stole króluje i swoje zaszczytne miejsce w żurku, czy barszczu białym zajmuje. Jest na przeróżne sposoby podawana, na ciepło czy zimno zjadana. Ja ciasto chlebowe z dodatkiem musztardy ostrej przygotowałam, do którego kiełbasę schowałam. Takie inne jej podanie, będzie idealne na wielkanocne śniadanie. Jeśli dobrze kiełbasy rozmieścicie, to mojego błędu nie popełnicie. Jedna mi podczas pieczenia wyskoczyła, bo za małą ilością ciasta, przykryta była, ale i tak smakowała, chociaż inaczej od pozostałych wyglądała.
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2029
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 821
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 40
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17809
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 377
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2029
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 821
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 40
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17809
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 377
Składniki
Z kiełbasy ściągamy jelito (można wcześniej kiełbasę sparzyć, łatwiej będzie odchodzić). W dużej misce mieszamy rozkruszone drożdże z wodą i cukier. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy (w temp. pokojowej) na ok. 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodajemy musztardę, cząber, pieprz, sól i mieszamy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie przyklejać się do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. Z ciasta wałkujemy prostokąt o szerokości 2x dłuższej niż kiełbasa, a długości, takiej, żeby co 1 cm można było ją ułożyć, z zapasem po bokach.
Kiełbasy układamy, na środku ciasta, po szerokości jedną obok drugiej w odstępach 1 cm. Kiełbasę dociskamy, a ciasto składamy tak, aby ją przykryło. Ciasto str. łączenia przekładamy na blachę podsypaną mąką, wierzch za pomocą np. wykałaczki nakłuwamy i pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Pieczemy z 180°C ok. 40 min, do zrumienienia.