Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kiełbasa na wielkanocnym stole króluje i swoje zaszczytne miejsce w żurku, czy barszczu białym zajmuje. Jest na przeróżne sposoby podawana, na ciepło czy zimno zjadana. Ja ciasto chlebowe z dodatkiem musztardy ostrej przygotowałam, do którego kiełbasę schowałam. Takie inne jej podanie, będzie idealne na wielkanocne śniadanie. Jeśli dobrze kiełbasy rozmieścicie, to mojego błędu nie popełnicie. Jedna mi podczas pieczenia wyskoczyła, bo za małą ilością ciasta, przykryta była, ale i tak smakowała, chociaż inaczej od pozostałych wyglądała.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Z kiełbasy ściągamy jelito (można wcześniej kiełbasę sparzyć, łatwiej będzie odchodzić). W dużej misce mieszamy rozkruszone drożdże z wodą i cukier. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy (w temp. pokojowej) na ok. 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodajemy musztardę, cząber, pieprz, sól i mieszamy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie przyklejać się do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. Z ciasta wałkujemy prostokąt o szerokości 2x dłuższej niż kiełbasa, a długości, takiej, żeby co 1 cm można było ją ułożyć, z zapasem po bokach.
Kiełbasy układamy, na środku ciasta, po szerokości jedną obok drugiej w odstępach 1 cm. Kiełbasę dociskamy, a ciasto składamy tak, aby ją przykryło. Ciasto str. łączenia przekładamy na blachę podsypaną mąką, wierzch za pomocą np. wykałaczki nakłuwamy i pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Pieczemy z 180°C ok. 40 min, do zrumienienia.