Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten pochodzi z książki Nigella Lawson "Jak być domową boginią". Warto wypróbować ten przepis. Jego wielkim atutem jest prostota i szybkość przygotowania. Chleb pięknie wyrasta, jest smaczny, ma piękną, chrupiącą skórkę i delikatny środek.
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8500
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 340
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5165
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4915
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45227
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8500
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 340
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5165
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4915
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45227
Składniki
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól. Dodać 200 ml wody, mieszać drewnianą łyżką (ewentualnie dodać więcej wody). Ma powstać tzw. niechlujna breja. Dodać masło i wymieszać. Wyrabiać ciasto przez minimum 10 minut, w razie potrzeby podsypać mąką. Z ciasta uformować kulę, skropić oliwą, włożyć do szklanej miski i przykryć czystą ściereczką.
Ciasto można zostawić do wyrośnięcia na noc w chłodne miejsce lub w ciepłe na 1-2 godziny. Jeżeli ciasto będzie rosło przez noc w chłodnym miejscu, najpierw, przed pieczeniem, trzeba je wyłożyć na blat i ogrzać do temp. pokojowej. Następnie postępować jak niżej. Piekarnik rozgrzać do temp. 220 st. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść przez około 1 minutę, nadać mu kształt okrągłego bochenka, ułożyć na blasze i zostawić do ponownego wyrośnięcia (około godziny). Przed włożeniem do piekarnika chleb posypać mąką i naciąć ostrym nożem. Piec około 35 minut – po wyjęciu z piekarnika spód bochenka ma wydawać pusty dźwięk. Chleb wystudzić na kratce.