Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiona z zaczynem z zaparzonej mąki, tak jak japoński chleb mleczny, ale w odróżnieniu od niego jest słodka, zawiera więcej masła i jajek. Zaczyn sprawia, że bułka jest leciutka jak chmurka i dłużej zachowuje świeżość.
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 320
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3330
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 320
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3330
Składniki
Zrobić zaczyn. W niedużym rondelku wymieszać mleko z mąką, podgrzewać na średnim ogniu aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i zostawić do ostygnięcia.
Do lekko ciepłego zaczynu wsypać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na 10 minut.
Do misy miksera dodać mąkę, szczyptę soli, jajka, żółtko i zaczyn drożdżowy. Wyrabiać hakiem, na niskich obrotach miksera, dodając stopniowo po kawałku masła. Ciasto wyrabiać przez 10-15 minut aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odstawać od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Formę keksówkę o wymiarach 20x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować lub spłaszczyć dłonią , zwinąć w rulon równy szerokości formy. Uformowane w ten sposób porcje ciasta ułożyć jedna za drugą w przygotowanej formie.
Białko wymieszać z łyżką mleka, posmarować ciasto. Formę przykryć, odstawić brioszkę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarować ponownie mieszaniną białka i mleka. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec przez kolejne 20 minut.