Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne irlandzkie bułeczki, smaczne i sycące. Więcej na paulinka-to-ja.blogspot.com Zapraszam!!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27398
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27398
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Drożdże rozprowadzamy odrobiną wody, dodajemy cukier i kilka łyżek mąki. Powstały zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę składników łączymy w misce, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Po upływie czasu ciasto uderzamy ręką i czekamy aż opadnie. Ciasto dzielimy na 8 części. Formujemy kule i układamy jedna obok drugiej (tak, by w trakcie pieczenia połączyły się ze sobą) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posypujemy mąką. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut. Następnie piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Przed włożeniem blaa do piekarnika jeszcze lekko posypujemy wierzch mąką. Pieczemy 15-20 minut.