Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki z kremem, czekoladą i suszonymi morelami. Zmodyfikowany przepis słynnego francuskiego cukiernika Gerarda Mulota.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22585
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14906
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4692
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44597
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 632
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 659
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22585
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14906
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4692
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44597
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 632
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 659
Składniki
Ciasto wykonać dzień wcześniej. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i kilkoma łyżeczkami ciepłej wody. Zostawić na ok. 15 minut, aż się spienią.
Do przesianej mąki dodać rozczyn drożdżowy , cukier, sól i 3 jajka. Wyrabiać ok. 10 minut. Następnie dodać kolejne 2 jajka i stopniowo po dwie łyżki miękkiego masła. Bardzo dokładnie wyrabiać, aż powstanie gładka, elastyczna masa. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1-2 godziny,aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno pięścią i wstawić na całą noc do lodówki.
KREM. Żółtka miksować z cukrem , dodać mąkę i dalej miksować. Przelać do rondelka i postawić na średnim ogniu. PO mału dolewać gorące mleko cały czas miksując ok.2 minuty.Na koniec dodać esencję waniliową,wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Krem można przykryć folią aluminiową, aby nie zrobił się kożuch.
Rano rozwałkować ciasto podsypując nieco mąką. Rozwałkowane ciasto ma być prostokątne i 1 cm. grube. Zimny krem rozsmarować na całej powierzchni ciasta, posypać zmieloną czekoladą i pokrojonymi w kostkę suszonymi morelami. Dłuższe boki złożyć do środka i w miejscu ich złączenia przekroić ciasto wzdłuż. Powstaną dwa paski, które kroimy w poprzek na małe bułeczki.
Na dużą blachę rozłożyć papier do pieczenia i ułożyć bułeczki co 2 cm. Każdą posmarować rozbełtanym jajkiem. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 190st.C wsunąć bułeczki i piec ok.15-20 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
W oryginalnym przepisie czekoladę kruszy się na kawałki i nie dodaje moreli. Moja wersja z owocami bardzo nam smakowała i każdemu polecam. Bułeczki nie wymagają dużo pracy,ale niestety są czasochłonne. Życzę SMACZNEGO!