Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i mocno cynamonowe bułeczki. Idealnie do nich pasuje sos twarogowy.
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 465
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3075
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2157
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 10190
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 465
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3075
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2157
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 10190
Składniki
Ciasto: W misce wymieszaj 3 szklanki mąki, cały proszek do pieczenia, całą sodę oraz 2 łyżki cukru. Weź pod uwagę fakt, że ciasto może wyjść dosyć rzadkie i będzie potrzebowało nieco więcej mąki. Ja dosypałem na koniec dodatkowo około 1/2 szklanki mąki. Mieszankę z składników suchych odstaw na bok.
W osobnej misce wymieszaj brązowy cukier z 1 łyżką stopionego masła, dodaj resztę cukru (4 łyżki), 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu, gałkę muszkatołową oraz 1/8 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej przy użyciu widelca aby masło dobrze połączyło się z resztą składników.
Teraz przy użyciu kubka z miarką wlej ocet i dolej mleko tak aby było 1 i 1/4 szklanki (czyli 310 ml). Dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie dodaj do mleka z octem 2 łyżki roztopionego masła. Proponuję je lekko schłodzić zanim dolejesz do mleka. Następnie do maślanki dodaj mieszankę mąki, i przy użyciu drewnianej łyżki wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz właśnie jest ten moment kiedy musisz zdecydować czy ciasto jest wystarczająco puszyste, i odchodzi od miski na tyle gładko aby dało się je rozwałkować na stolnicy. Jeżeli nie dosyp mąki i wyrób je rękami.
Samą stolnicę posyp mąkę i rozwałkuj wcześniej przygotowane ciasto. Wierzch ciasta posmaruj 2 łyżkami roztopionego masła, a na samą górę rozłóż równomiernie masę z brązowego cukru i cynamonu.
Całość ciasta zwiń w rulon. Następnie przy użyciu nitki podziel ciasto na 10-12 części (najlepiej jest podkładać nitkę pod ciasto i przecinać je tworząc supełki). Gotowe porcje można przełożyć do foremek wysmarowanych uprzednio masłem, lub włożyć do brytfanki (chodzi o to aby one były w miarę ściśnięte). Ciasto piecz około 20-25 min w temperaturze 160-170 stopni.
Serek: Wszystkie składniki zmiksuj razem